Upstream Sports & Coaching

Over mij

Hallo mijn naam is Paul, jouw persoonlijke trainer bij Upstream Sports. Laat me je meenemen in wie ik ben als mens en trainer. 

Mijn jongere jaren

In de eerste 30 jaren van mijn leven beoefende ik weinig sport. Een blauwe maandag zat ik op voetbal en ik deed zes weken aan basketbal. Wel heb ik vier jaar lang aan tafeltennis gedaan en heb ik op mijn 20e het hardlopen opgepakt. Na een aantal jaren van lopen en meedoen aan evenementen moest ik dit stoppen, vanwege knieklachten.

In 2013 beleefde ik een fysiek zeer uitdagend weekend in de Schotse Hooglanden. Een evenement waar ik veel plezier en voldoening uit haalde. Dit plezier en de voldoening heb ik vanaf 2014 teruggevonden in bootcamp. Het enthousiasme voor sport bleef groeien waardoor ik ook aan wielrennen, mountainbiken en hardlopen begon te doen. Dat ik weer kon hardlopen komt doordat ik ben gewezen op mijn techniek. Plots werd me duidelijk dat iedereen kan sporten, maar dat doen op de juiste manier heel wat anders was. 

Mijn fitheid bleef groeien en heb ik gebruikt om plezier te halen uit obstakelruns, wielrenevenementen en de 24-uurs bootcamp van Meet the Marines. Daarnaast heb ik mijn fitheid gebruikt in combinatie met mijn gevoel van rechtvaardigheid door in Oeganda 120km te mountainbiken om daarmee meer dan €10.000,- bijeen te brengen voor Compassion.

Van fanatieke hobby naar carrière switch

Sinds 2017 werk ik in de sport. Ik koos ervoor om opgeleid te worden als personal trainer en integratief coach. De vaardigheden en kennis die ik tijdens deze opleidingen heb verworven, zet ik al vele jaren in bij het begeleiden van cliënten. Vanaf 2017 als personal trainer en het jaar daarop als groepslesinstructeur. De overstap van boekhouding naar de sportwereld was een van mijn beste beslissingen.

Het tijdperk Corona

Voor velen een moeilijke periode, en zo ook voor mij. Niet kunnen sporten en niet kunnen werken als personal trainer was zwaar en dit versterkt door relationele uitdagingen. Passiviteit en ongezond eten waren in die tijd mijn beste vrienden. Een week voor Kerst 2021 stond ik voor het eerst in lange tijd op de weegschaal. De schrik was enorm. Toen ging de knop om, met vastberadenheid en kracht. 

De ommekeer

De sportscholen gingen weer open, mijn vastberadenheid om die 100 kilogram niet te passeren was onwrikbaar. Met mijn opgedane kennis en ervaring bereikte ik niet alleen mijn doelen, maar overtrof ze ruimschoots. Na 16 maanden van geduld, gezond eten en sporten woog ik iets meer dan 80 kilogram, met spieren in plaats van vet. Op mijn veertigste verjaardag durf ik te zeggen dat ik nog nooit zo fit ben geweest.

Hoewel het mooi klinkt, was het een weg van vallen en opstaan. Fysieke kracht keerde terug, mentaal groeide ik, maar er waren ook moeilijke momenten. Toch ben ik dankbaar voor deze reis, want ik begrijp de worstelingen naar gezondheid. Als personal trainer kan ik daardoor beter naast jou staan, ongeacht de aard van jouw uitdagingen.

De waarde van fit-zijn

In oktober 2023 maakte ik met vrienden een bergwandeling. We raken van het pad en op den duur komen we bij een kleine rotspartij. Ik zie een leuke uitdaging door over deze 3 meter hoge rots te klimmen. Tijdens mijn klim, raakt een rots los en val ik 8 meter diep het dal in. In mijn val weet ik mijn lichaam zo te draaien dat ik als eerste land op mijn schouderblad, een sterk deel van het lichaam. De controle die ik over mijn lichaam tijdens de val laat zien komt door de consistente inspanningen die ik lever om mijn fysieke kracht en bewustzijn de versterken. 

In het ziekenhuis bleek mijn training cruciaal: mijn spierkracht beschermde mijn ribbenkast, voorkwam breuken in mijn ribben en mogelijk een longperforatie. Fitheid kan levens redden; dit extreme voorbeeld illustreert dat. 

Ook in andere, minder extreme, situaties kan een fit lichaam het verschil maken. Een knullige val over een stoeptegel kan resulteren in een heupoperatie maar ook enkel in een aantal kneuzingen. Hoe goed je uit een operatie komt wordt ook sterk beïnvloed door hoe gezond je die operatie in gaat. Geluk speelt altijd een rol, maar met spierkracht en fitheid geef je jezelf de beste kans om er zo goed mogelijk uit te komen. 

×